Американският вестник The Washington Post (WP) разказва как египетските власти са

...
Американският вестник The Washington Post (WP) разказва как египетските власти са
Коментари Харесай

WP: Египет беше готов да доставя на Русия ракети, но сега ги произвежда за Украйна

Американският вестник The Washington Post (WP) споделя как египетските управляващи са трансформирали решението си да доставят скрито оръжие на Русия и вместо това са решили да създават муниции за Украйна по искане на Съединените щати. Това се потвърждава от незабелязана до момента част от документите на Пентагона, която, дружно с голям брой други, наскоро изтече в интернет. Зад приключването на информация, съгласно правоприлагащите органи на Съединени американски щати, стои 21-годишният американски боен и геймър запалянко Джак Тейшейра, който беше задържан на 13 април.

Миналата седмица WP писа за изтекли отчети на американското разузнаване, открити от нейни публицисти, показващи, че в края на януари - началото на февруари египетските управляващи, със единодушието на президента Абдул Фатах aл-Сиси, са подхванали стъпки за доставка на до 40 000 122-mm Ракети Sakr-45 за съветските ракетни системи.

Според американското разузнаване страните са се споразумели за цена от 1100 $ за брой, макар че египетските управляващи предизвестили, че тя може да нарасне до 1500 $ заради възходящите цени на медта. Съдейки по документите, съветската страна е поръчала 15 000 ракети, само че Сиси е наредил да се закупи задоволително мед и други първични материали за производството на до 40 000 от тези оръжия.

В същото време, съгласно документите, египетските управляващи по-късно са декларирали, че контактите с Русия към момента не са били подписани.

Според WP Сиси е възнамерявал да резервира в загадка споразуменията с Русия, с цел да не ядоса сътрудниците в Съединени американски щати, които дават военна помощ на Египет в размер на повече от един милиард $ годишно.

Въпреки това през март, съгласно изтеклите документи, президентът решил да спре проекта за доставка на ракети на Русия след визити на редица високопоставени американски чиновници, в това число министъра на защитата Лойд Остин, който се обърна към Сиси с молба да продаде 152-мм и 155-мм снаряди за Украйна. Официално единодушието на египетските управляващи не е оповестено, само че документите на разузнаването демонстрират, че те са дали зелена светлина за това.

В документите се споделя още, че Кайро се е надявал, че договорката с Вашингтон ще му помогне да реализира дълготрайни съглашения за военна поддръжка и доставка на американско съоръжение - включително изтребители F-35 и системи за противовъздушна защита " Пейтриът "

След това египетските управляващи отсрочили плануваното за 12-13 март пътешестване до Русия, където възнамерявали да подпишат контракт за доставка на ракети за Москва. " Необходимо е нараснало внимание, с цел да се подсигурява, че Египет няма да си навлече ненужни проблеми ", е споделил президентът Сиси на министъра на защитата на страната, съгласно документите на разузнаването. На това министърът дал отговор: " Все още не сме подхванали дейности ", като добавил, че договорите към момента не са подписани, оповестява WP.

Вестникът напомня, че Египет има дългогодишни дипломатически и военни връзки с Русия. За Съединени американски щати страната е главният съдружник в Близкия изток през последните десетилетия. Вашингтон дава повече от един милиард $ военна помощ на Кайро годишно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР